Tajne proizvoda od propolisa

Proizvode od propolisa potražite na stranici ponude

PROPOLIS ( pčelinji balzam) je aromatična, smolasta i prirodna supstanca. Pčele medarice ga skupljaju sa pupoljaka cvijeća i kore drveća ( bora, breze, kestena, bagrema i dr.) Propolis svojim baktericidnim i bakteriološkim osobinama predstavlja sanitarno i ljekovito sredstvo koje pčelama služi za «dezinfekciju» unutrašnjosti košnice, pa je ona zahvaljujući njemu čista kao bolnica.

Naziv mu je grčkog porijekla, a sastoji se dvije riječi « pro » što znači pred i « polis » što znači grad-tvrđava (pred gradom, pred košnicom). Obzirom na primjenu u košnici propolis je moćno tajno oružje pčela za obranu pčelinjeg društva.

Propolis je kao lijek poznat još od antičkih vremena. Aristotel ga spominje u svom radu « Govor životinja » i zaključuje da se može koristiti u liječenju kožnih povreda, rana i infekcija. Propolis se najviše upotrebljavao za vrijeme Burskih ratova u južnoj Africi ( 1899 - 1902), jer je pokazao odlične rezultate u zarastanju rana. Avicena je propolis nazivao «crnim voskom», a Inke su ga koristila protiv raznih upala i visoke temperature, bilješke o propolisu se mogu pronaći i kod Plinija Starije, Dioskorid, Galena i Varona u XII i XV stoljeću, koji su ga primjenjivali protiv upale grla, kao sredstvo protiv karijesa, bola, za liječenje plućnih i kožnih bolesti. U starom Egiptu propolis su koristili za liječenje i mumificiranje tijela umrlih faraona i uglednih ljudi.

KEMIJSKI SASTAV PROPOLISA: 55% biljnih smola, eterična ulja 10%, balzame, enzime, vosak 30%, pelud 5%, aromatične materije, flavone i flavonide, različite organske kiseline, vitamine E i B, brojne minerale; cink, bakar, željezo. Propolis sadrži veliku količinu mineralnih materija,; mangan, cink, barij, titan, bakar, kalij, nikl, kobalt, krom, kalcij, fosfor, sumpor, natrij, željezo, magnezij, molibden, aluminij, selen, antimon.

VITAMINI; B1 (4-4,5 mkg/g), B2 (20-30 mkg/g), B6 (4,5 - 6 mkg/g), A, C, E, RR, osim toga propolis je bogat karotinom - provitaminom A.

U propolisu je identificirano 50 tvari koje aktiviraju biološke centre organizma čime im omogućuju da ritmički funkcioniraju. Npr. cink, mangan i bakar aktiviraju hormon rasta razvoja i razmnožavanja, sudjeluju u procesu stvaranja krvi ( zajedno sa kobaltom), reguliraju proces razmjene tvari. Biološka vrijednost propolisa se objašnjava prvenstveno prisustvom značajnih količina flavonida, fenola i terpenoida. Bez obzira što je iz propolisa izdvojeno dosta komponenti, većina je još uvijek nepoznata. Izdvojeni su i istraženi oni sastojci koji se mogu rastvoriti u vodi ili organskim otapalima iako određeni dio propolisa nije otopiv u vodi niti u organskim otapalima, što zahtjeva daljnji stručno znanstveni rad.

Suvremeni znanstvenici otkrili su raznovrsno djelovanje propolisa:

1. antibakterijsko

2. baktericidno ( uništava više vrsta bakterija, najjače je prirodno dezinfekcijsko sredstvo

3. fungicidne ( pogubno djeluje na 11 vrsta površinskih gljivica i uzročnika kožnih bolesti nogu)

4. anestetičko ( učinak protiv bola je 5,2 puta jači od 2% -nog novokaina.

5. protuupalno

Propolis se od najranijih vremena upotrebljavao za zacjeljivanje i najtvrdokornijih rana jer posjeduje antiseptičku, antivirusnu sposobnost, zacjeljuje rane, stimulira regeneraciju tkiva. Propolis djeluje protiv čireva, u malim količinama normalizira funkciju želuca, regulira rad digestivnog trakta, pojačava lučenje žuči, utječe na zarastanje želučanih čireva, snižava razinu kolesterola. Propolis je snažna preventiva arterioskleroze, srčanih bolesti, infarkta i dr. Propolis nema negativnih učinaka na organizam, već mu pomaže da se pročisti, omogučuje deaktiviranje otrova i nihovo izbacivanje iz organizma. Propolis ( alkoholne i vodene tinkture, med sa propolisom, melemi i kreme imaju sljedeće terapijsko djelovanje: u borbi sa streptokokima, stafilokokima i salmonelama ima antibakterijske osobine, također obuhvaća i viruse pa se primjenjuje kod liječenja gripe, prehlade i herpesa, izrazito je djelotvorno sredstvo za jačanje i liječenje desni, za tretiranje ranica u ustima, kod prehlade i infekcije probavnog i mokraćnog sustava. Novija istraživanja sve više potvrđuju da propolis jača imunološki sustav i ne samo što sprječava pojavu zloćudnih tumora, već ima i neposredni antikancerogeni utjecaj na stanice usporavajući rast kancerogenih stanica. Redovita uporaba propolisa može usporiti proces starenja, a redovita uporaba propolisa i proizvoda na njegovoj bazi će probuditi zaštitne snage organizma i pomladiti nas.

NAPOMENA; Kod primjene proizvoda od propolisa treba znati da ih NE smiju koristiti osobe koje su alergične na pčelinje proizvode. Kod primjene proizvoda na djeci, važno je da je doza kontrolirana i manja od one koju koriste odrasle osobe. Propolis i proizvode na njegovoj bazi moramo koristiti oprezno i samo poslije konzultacije sa liječnikom.