Tajne ljekovitosti meda, propolisa i matične mliječi

Matična mliječ

Matična mliječ je kompleksna prirodna tvar koja se stvara u specijalnim pčelinjim žlijezdama. Smatra se vrhuncem prirodne biosinteze zbog kombinacije strukturnih (proteini), energetskih (masti i ugljikohidrati), neorganskih (minerali), zaštitnih (vitamini) i drugih sastojaka.

KOME JE I ZA ŠTO NAMJENJENA?

Matična mliječ se preporuča trudnicama, sportašima, dijabetičarima, djeci, starim i iznemoglimn osobama, a daje vrlo dobre rezultate za:

KAKO SE KORISTI?

Za odrasle osobe preporuča se konzumirati tako da se količina od 1g , veličine zrna graška ili pola ravne plastične čajne žličice, stavi ispod jezika i pričeka nekoliko minuta dok se matična mliječ ne otopi. Na taj način matična mliječ se direktno apsorbira u krv, što daje najbolji učinak. Pola sata nakon uzimanja mliječi nije poželjno uzimati tekućinu.

Djeci do 5 godina starosti dozira se 0,01 g po kilogramu težine, a djeci od 5 godina na dalje 0,5 g dnevno. Kako bi djeca lakše uzela mliječ može se potrebna količina staviti na žličicu meda. Također ne davati tekućinu pola sata poslije uzimanja.

Med

prirodni med

Med je sladak i gust sok što ga pčele medarice tvore od nektara koji skupljaju na cvjetovima ili slatkim izlučevinama (medene rose) nekih kukaca. Med je i najsavršeniji proizvod prirode, u njemu se nalaze gotovo svi sastojci koji grade ljudski organizam.

Nektar koji pčele skupljaju iz cvijeća glavni je izvor ugljikohidrata koje pčele pretvaraju u lako probavljivi slador - glukozu i fruktozu, koji je glavni sastojak meda.

Zreli med ne sadrži više od 15% vode, a pčele ga u saću pokrivaju voštanim poklopcima i tako čuvaju od upijanja vlage i kvarenja. U medu se nalaze minerali, aminokiseline, visoko vrijedne organske kiseline kao što su mravlja, jabučna, limunska, octena, jantarna kiselina, pigmenti, razni derivati klorofila, vosak, inulin te elementi kompleksa vitamina B.

Med medljikovac sadrži 13 puta više mineralnih tvari od cvjetnog meda, a osobito željeza. Svi dosadašnji pokušaji miješanja industrijske proizvodnje meda usprkos silnoj tehnologiji i uloženim ogromnim sredstvima dali su poražavajuće rezultate. Tajnu proizvodnje pravog prirodnog pčelinjeg meda pčele nose u svom tijelu i organima za probavu koji taj proizvod pretvaraju u lijek gotovo nezamjenjiv u ljudskoj prehrani.

pčelarstvo

Nema na svijetu pčele koja proizvodi loš med, loš med rezultat je industrijskog punjenja meda ili lošeg nesavjesnog i neobrazovanog pčelara.

 

Glavni sastojci meda jesu ugljikohidrati i oni čine 95-99% suhe tvari ovisno o vrsti. Zatim u medu nalazimo vodu, bjelančevine, vitamine, enzime te razne minerale, odnosno mineralne tvari.

Vitamini su između ostalog sastavni dio meda. Tako u medu nalazimo vitamin C, B kompleks, niacin, pantotensku kiselinu, biotin i folnu kiselinu. Količina vitamina u medu prije svega ovisi iz kojeg cvijeća pčele prikupljaju nektar, prisutnosti peludi, stanju i zrelosti meda te o njegovu načinu čuvanja. Treba obratiti pozornost da se dekristalizacija meda smije vrši na temperaturama do 50 stupnjeva jer se u suportnom uništava C vitamin koji je temperaturno vrlo labilan.

Med sadrži: silicij, aluminij, željezo, kalcij, magnezij, natrij, kalij, mangan, bakar, krom, nikal, cink, kobalt, antimon, olovo, fosfor. Količine mineralnih tvari ovise o vrsti meda i podrijetlu.

Med ne treba čuvati na niskim temperaturama, a do temperatura od 15°C kristalizacija mu je mnogo brža. Najpovoljnija mu je temperatura za čuvanje u skladištima oko 17 - 19°C. U medu koji je proizveden prema pravilima struke vlaga ne smije prelaziti 20% vlage što između ostalog ovisi o vrsti meda. U tim uvjetima opstanak bakterija i gljivica gotovo je nemoguć.

Tajne proizvoda od propolisa

PROPOLIS ( pčelinji balzam) je aromatična, smolasta i prirodna supstanca. Pčele medarice ga skupljaju sa pupoljaka cvijeća i kore drveća ( bora, breze, kestena, bagrema i dr.) Propolis svojim baktericidnim i bakteriološkim osobinama predstavlja sanitarno i ljekovito sredstvo koje pčelama služi za «dezinfekciju» unutrašnjosti košnice, pa je ona zahvaljujući njemu čista kao bolnica.

Naziv mu je grčkog porijekla, a sastoji se dvije riječi « pro » što znači pred i « polis » što znači grad-tvrđava (pred gradom, pred košnicom). Obzirom na primjenu u košnici propolis je moćno tajno oružje pčela za obranu pčelinjeg društva.

Propolis je kao lijek poznat još od antičkih vremena. Aristotel ga spominje u svom radu « Govor životinja » i zaključuje da se može koristiti u liječenju kožnih povreda, rana i infekcija. Propolis se najviše upotrebljavao za vrijeme Burskih ratova u južnoj Africi ( 1899 - 1902), jer je pokazao odlične rezultate u zarastanju rana. Avicena je propolis nazivao «crnim voskom», a Inke su ga koristila protiv raznih upala i visoke temperature, bilješke o propolisu se mogu pronaći i kod Plinija Starije, Dioskorid, Galena i Varona u XII i XV stoljeću, koji su ga primjenjivali protiv upale grla, kao sredstvo protiv karijesa, bola, za liječenje plućnih i kožnih bolesti. U starom Egiptu propolis su koristili za liječenje i mumificiranje tijela umrlih faraona i uglednih ljudi.

KEMIJSKI SASTAV PROPOLISA: 55% biljnih smola, eterična ulja 10%, balzame, enzime, vosak 30%, pelud 5%, aromatične materije, flavone i flavonide, različite organske kiseline, vitamine E i B, brojne minerale; cink, bakar, željezo. Propolis sadrži veliku količinu mineralnih materija,; mangan, cink, barij, titan, bakar, kalij, nikl, kobalt, krom, kalcij, fosfor, sumpor, natrij, željezo, magnezij, molibden, aluminij, selen, antimon.

VITAMINI; B1 (4-4,5 mkg/g), B2 (20-30 mkg/g), B6 (4,5 - 6 mkg/g), A, C, E, RR, osim toga propolis je bogat karotinom - provitaminom A.

U propolisu je identificirano 50 tvari koje aktiviraju biološke centre organizma čime im omogućuju da ritmički funkcioniraju. Npr. cink, mangan i bakar aktiviraju hormon rasta razvoja i razmnožavanja, sudjeluju u procesu stvaranja krvi ( zajedno sa kobaltom), reguliraju proces razmjene tvari. Biološka vrijednost propolisa se objašnjava prvenstveno prisustvom značajnih količina flavonida, fenola i terpenoida. Bez obzira što je iz propolisa izdvojeno dosta komponenti, većina je još uvijek nepoznata. Izdvojeni su i istraženi oni sastojci koji se mogu rastvoriti u vodi ili organskim otapalima iako određeni dio propolisa nije otopiv u vodi niti u organskim otapalima, što zahtjeva daljnji stručno znanstveni rad.

Suvremeni znanstvenici otkrili su raznovrsno djelovanje propolisa:

1. antibakterijsko

2. baktericidno ( uništava više vrsta bakterija, najjače je prirodno dezinfekcijsko sredstvo

3. fungicidne ( pogubno djeluje na 11 vrsta površinskih gljivica i uzročnika kožnih bolesti nogu)

4. anestetičko ( učinak protiv bola je 5,2 puta jači od 2% -nog novokaina.

5. protuupalno

Propolis se od najranijih vremena upotrebljavao za zacjeljivanje i najtvrdokornijih rana jer posjeduje antiseptičku, antivirusnu sposobnost, zacjeljuje rane, stimulira regeneraciju tkiva. Propolis djeluje protiv čireva, u malim količinama normalizira funkciju želuca, regulira rad digestivnog trakta, pojačava lučenje žuči, utječe na zarastanje želučanih čireva, snižava razinu kolesterola. Propolis je snažna preventiva arterioskleroze, srčanih bolesti, infarkta i dr. Propolis nema negativnih učinaka na organizam, već mu pomaže da se pročisti, omogučuje deaktiviranje otrova i nihovo izbacivanje iz organizma. Propolis ( alkoholne i vodene tinkture, med sa propolisom, melemi i kreme imaju sljedeće terapijsko djelovanje: u borbi sa streptokokima, stafilokokima i salmonelama ima antibakterijske osobine, također obuhvaća i viruse pa se primjenjuje kod liječenja gripe, prehlade i herpesa, izrazito je djelotvorno sredstvo za jačanje i liječenje desni, za tretiranje ranica u ustima, kod prehlade i infekcije probavnog i mokraćnog sustava. Novija istraživanja sve više potvrđuju da propolis jača imunološki sustav i ne samo što sprječava pojavu zloćudnih tumora, već ima i neposredni antikancerogeni utjecaj na stanice usporavajući rast kancerogenih stanica. Redovita uporaba propolisa može usporiti proces starenja, a redovita uporaba propolisa i proizvoda na njegovoj bazi će probuditi zaštitne snage organizma i pomladiti nas.

NAPOMENA; Kod primjene proizvoda od propolisa treba znati da ih NE smiju koristiti osobe koje su alergične na pčelinje proizvode. Kod primjene proizvoda na djeci, važno je da je doza kontrolirana i manja od one koju koriste odrasle osobe. Propolis i proizvode na njegovoj bazi moramo koristiti oprezno i samo poslije konzultacije sa liječnikom.